OPINIE: R.I.P. discotheek - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

OPINIE: R.I.P. discotheek

Elke zaterdag op net dezelfde plek met dezelfde vrienden in een disco staan? Door dezelfde ober bediend worden en dezelfde deejay die meestal dezelfde platen iedere week door de boxen laat galmen? Klinkt u bekend? Dan bent u waarschijnlijk voor 1985 geboren… Vandaag is de discotheek immers morsdood.

Voor de millennial lijkt het onwezenlijk: elke week van hetzelfde lijkt in tijden van festivals en feestjes op onverwachte locaties oersaai. Nochtans: de gouden tijden van La Roca, Zillion, Carré, Culture Club, Noxx… liggen nu ook niet mijlenver achter ons. Wat is er gebeurd met disco’s waar je op een normale zaterdagavond om 1u niet meer binnen kon wegens volzet?

Biertje en toilet

Alles terugbrengen tot de ‘rise of internet’ klinkt misschien kort door de bocht, maar is wel degelijk de start van de teloorgang van de discotheek. Moest je vroeger wel met vrienden of vriendinnen afspreken op zaterdagavond – via de vaste lijn – om bij te praten of om aan een lief te geraken, dan loopt alles nu via de Whatsapps en Tinders van deze wereld. Bleef je vroeger in de disco rond de kerktoren dan is tegenwoordig de gehele wereld een uitgangsplek: een vlucht bij Ryanair kost tegenwoordig een avondje Bacardi-Cola destijds in de disco. Was zakgeld vroeger om een pintje te betalen of om naar toilet op de party te gaan dan dient het nu voor tools om op – jawel – internet te zitten: de smartphone.

Cool concept

Was het vroeger dan allemaal beter? Zeker niet. We hebben nu Tomorrowland, Paradise City Festival, We Can Dance, Laundry Day en ga zo nog maar een paar lijnen door. De festivals die al snel een derde van een maandloon kosten poppen overal ten lande op en worden wel gretig door de millennials en discotheekgeneratie van vroeger bezocht. Want uiteraard zijn de festivals belangrijk voor je sociale feed.

Vraag is: komt de disco ooit terug? Waarschijnlijk niet, al moeten we er bij stil staan dat de min tienjarigen van vandaag het concept nooit zullen gezien hebben. Kans is dus groot dat een vijfjarige vandaag binnen 13 jaar thuiskomt en zegt: papa, ik ben afgelopen maand meermaals naar dezelfde plek geweest waar dezelfde deejay dezelfde muziek draaide met dezelfde vrienden: hoe cool is dat concept?

Tekst: OB

OPINIE: R.I.P. discotheek