Trend: Waar zit de lol van alcohol? - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

Artikel

Trend: Waar zit de lol van alcohol?

Aan de vooravond van Tournée Minerale is het nooit slecht je even af te vragen wat het precies is dat zo geweldig is aan alcohol. Is het de smaak van bier, wijn of cocktails die we zoveel meer weten te appreciëren dan die van niet-alcoholische drankjes? Of is het de roes, dat lichte gevoel in het hoofd? Een gevoel dat ik niet nader hoef te beschrijven, u kent dat wel. Of misschien is het de ietwat ‘stoute’ connotatie van alcohol? We weten dat het eigenlijk niet goed is voor ons, maar tja ‘yolo’.

Ik zal het u zeggen wat we zo geweldig vinden aan alcohol: het is een combinatie van al die drie factoren: de smaak, de roes en het ‘volwassen’ karakter. Helaas zetten de meeste producenten van alcoholvrije dranken vooral in op dat eerste aspect: de smaak. Ze proberen zo nauwgezet mogelijk die smaak te imiteren dat ze vergeten rekening te houden met die andere twee aspecten: de roes en het ondeugende imago. Het Britse Seedlip was de eerste producent om rekening te houden met dat ondeugende karakter. Zij gingen hun zogenaamde ‘spirits’ ook echt distilleren, zoals je dat met alcohol doet. De smaak van Seedlip is bijzonder, het heeft niks van appelsap of gemberthee.

Onder andere bij The Petersham Nurseries in Londen wordt een ‘nogroni’ geserveerd die je niet meteen kan onderscheiden van het echte werk. Behalve dan dat je er niet dronken van wordt.

Dat is dan weer iets dat Senser probeert te counteren. Dit gloednieuwe drankenlabel probeert geestelijke reacties uit te lokken door planten te gebruiken die ook een impact hebben op het menselijk gedrag. Wat voor impact dat is, dat kan je zelf kiezen: van ‘power’ over ‘joy’ tot zelfs ‘love’. Twee keer nadenken dus voor je zo’n drankjes per ongeluk in het gezelschap van je schoonmoeder nuttigt.