Trend: In het groen, in de stad - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

Artikel

Trend: In het groen, in de stad

Boomhutten in Londen, een verticale muur in Sao Paulo, een rustgevende binnentuin in Kyoto en culinaire stallen in Antwerpen. Wereldwijd probeert de horeca het rustgevende effect van de natuur naar de stad te brengen.

Gaan we deze vakantie op citytrip, of bezinnen we ons te midden van de natuur? Tot voor kort was dat de verscheurende keuze waar elke globetrotter voor stond. De hotelsector reageert nu door groene oases te creëren midden in een druk stadscentrum. Overdag is er tijd voor kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes. ’s Avonds heerlijk relaxen in een rustgevende groene omgeving.

In Kyoto wordt er op dit moment gebouwd aan een gloednieuwe vestiging van het Ace Hotel. Architect van dienst is Kengo Kuma, de man die ook verantwoordelijk is voor het Olympische stadium in Tokio. Hij offert bewust extra hotelruimte op om een grote, gemeenschappelijke binnentuin te creëren. “Kyoto is bekend om haar natuurpracht, het is voor Ace belangrijk dat het hotel ook die natuur in haar hotel brengt. We mikken met het Ace hotel vooral op creatievelingen die een plek zoeken waar ze kunnen bewegen, kunnen ademen.”

De populariteit van projecten als Nutchel en Dammhus, die zogenaamde ‘cabins’ en boomhutten verhuren te midden van de natuur, is de grote hotelbonzen niet ontgaan. Zelfs de SH Hotel Group, met honderden hotels over de hele wereld, lanceert nu een nieuw merk: Treehouse. Luxehotels tjokvol houten meubilair en planten die het gevoel moeten oproepen in bomen te klimmen (mocht je dat ooit gedaan hebben tenminste). Het mag duidelijk zijn dat de ontspannende kracht van de natuur een almaar prominentere plek krijgt in de binnenstad. Dat hoeft niet altijd heel speels en kleurrijk, zoals bij Treehouse. Het gloednieuwe Stable restaurant bij Antwerpen gebruikt net natuurlijke materialen en landelijke accenten om een zekere rust en sereniteit te creëren. Tegelijk verwijst het interieur naar de voormalige stallen waar het restaurant in huist. De natuurlijke geur daarvan werd gelukkig achterwege gelaten.

In Sao Paulo werken Philippe Starck en Jean Nouvel aan een nieuwe vestiging van de Rosewood Hotels. Paradepaardje daar wordt een gigantische verticale tuin. Ook hotel Jakarta in Amsterdam kreeg een bijzondere binnentuin. De architecten van SeArch werkten samen met Hortus Botanicus in Amsterdam om bomen, palmen en planten uit Azië samen te brengen. Een duidelijke verwijzing naar het eiland Java, waar het hotel op gebouwd is (op de Nederlandse versie van Java, niet de Indonesische). Je kan er bananen zien groeien en ontdekken hoe gember en kurkuma floreert.