Of wordt het toch tenminste. We downloaden massaal e-books, bestellen boeken via bol.com of we kijken gewoon naar de serie of de film van het boek waarin we geïnteresseerd zijn. Je zou dus verwachten dat een beetje trendwatcher ‘het einde van de bibliotheek’ zou aankondigen. Het tegengestelde is echter waar. Opper-trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelt dat bibliotheken de komende jaren zullen uitgroeien tot sociale epicentra. We zullen er eten, drinken, praten, muziek maken, kunst kijken. Ah ja, en lezen ook. “De bibliotheek zal ons dichter bij elkaar brengen als tegenreactie op de vervreemding van deze tijd”, aldus de Nederlandse. De bib zal volgens Edelkoort niet alleen boeken uitlenen, maar ook kleding, gebruiksvoorwerpen en kunst.
Maar het zijn vooral de rust en het analoge karakter van bibliotheken die ons meer en meer zullen gaan charmeren in de toekomst. Qua architectuur zijn bibliotheken sowieso al geliefde onderwerpen, denk maar aan de Black Diamond in Kopenhagen of de City Library van Stuttgart. Maar ook café’s, restaurants en hotels laten zich graag door bibliotheken inspireren.
Het King George Café bijvoorbeeld baseerde zich op de authentieke sfeer van bibliotheken voor een gedeelte van haar interieur, ook koffiebar D’Espresso in New York deed dat, net als het nieuwe The Standard Hotel in Londen. De lobby van dat hotel werd immers ingericht als bibliotheek. Hotelgasten zijn vrij om in de verschillende categorieën uit te lenen. Want ondanks het internet blijven we echte boeken lezen. De koepel van bibliotheken VVBAD ontdekte eind 2018 dat de populariteit van boeken niet was gedaald met de opkomst van het internet. Mensen gaan graag naar een bibliotheek, en uit datzelfde onderzoek blijkt ook meteen de belangrijkste oorzaak voor die populariteit: stilte. Wegens met uitsterven bedreigd.





