Toparchitect ontwerpt Belgisch wijndomein - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

Artikel

Toparchitect ontwerpt Belgisch wijndomein

Prachtige wijndomeinen vind je niet alleen in Frankrijk of Italië. In Liezele vlakbij Puurs ligt er sinds kort ook een top-exemplaar: Valke Vleug.

Ontworpen door Belgisch toparchitect Vincent Van Duysen voor Pieter Raeymaekers en Jan Van Lancker van Vinetiq, de online wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen. Dat zijn wijnen gemaakt van druiven die minder zon zien in hun groeiproces. Het mag niet verbazen dat België een ideaal land is om cool climate wijn in te produceren, en dat doen Raeymaekers en Van Lancker dan ook. Op hun nieuwe domein is immers plaats voor 17.000 wijnstokken. Die stokken staan op de plek waar vroeger asperges werden gekweekt, naast de vervallen boerderij die door Van Duysen onder handen werd genomen.

Voor Vincent Van Duysen is het de eerste keer dat hij een wijndomein tekent. “Toen ik hier de eerste keer kwam, sprak het aardse aspect mij meteen aan. Ik wilde die Vlaamse traditie respecteren, maar wel op een hedendaagse manier. Beton in een bruingrijze kleur is de basis, het fundament van de gebouwen. Het donker hout is een verwijzing naar de structuren in houten schuren.”

Het wijndomein biedt naast wijn ook een goedgevulde agenda: proeverijen en rondleidingen, culinaire Chef’s Tables met onder andere Kobe Desramaults, maar ook muzikale avonden zoals het voorbije Vinetiq Live met Gabriel Rios en het in de steigers staande Vinetiq Classiq gecureerd door The Brussels Philharmonic. Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen de luxueuze locatie ook boeken voor privé-evenementen.

Foto’s: @Koen Van Damme

Toog uit beton en hout met wijnrekken Valke Vleug Liezele
Interieur met bruine aardse tinten en kachel met hout Valke Vleug Liezele
Toog uit beton en hout met wijnrekken Valke Vleug Liezele
Donker vierkanten gebouw op veld Valke Vleug Liezele
Wjngaard met mist Valke Vleug Liezele
Verse druiven uit de wijngaard Valke Vleug Liezele