Proef 170 landen in 1 stad! - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

Artikel

Proef 170 landen in 1 stad!

Niet minder dan honderdzeventig nationaliteiten wonen in de appartementen, huizen, serviceflats en villa’s van Antwerpen. Een indrukwekkend aantal, waarmee de koekenstad zélfs metropool New York voorbijsteekt. Het is de wereld samengevat in een paar straten, zeg maar. Inwoners ontwaken, gaan naar school, vertrekken naar hun werk of zijn ernaar op zoek, kopen eten en koken volgens de smaakpaletten van hun cultuur. Daar weten – of liever, proeven – we graag het fijne van… Ben jij ook een multiculturele levensgenieter? Check dan zeker ook onze hotspottips!

 

Antwerpen is een wereldstad van fijnproevers afkomstig uit alle windstreken. En dat reikt veel verder dan de lokale delicatessen zoals Antwerpse Handjes, worstenbroodjes, appelbollen of de krachtige likeur Elixir d’Anvers. Al sinds de Gouden 16de eeuw worden uitheemse en exotische voedingswaren, drank en specerijen uit alle hoeken van de wereld via de haven aangevoerd en ontstonden er al snel exotische eetgelegenheden voor de scheepslui.

Koopvaarders en kruiden

Die samenvloeiing aan smaken en culturen merk je vandaag des te meer in het straatbeeld: China Town, de Joodse buurt, de Spanjaarden en de Portugezen aan het Sint-Jansplein en de Paardenmarkt, de Turkse winkels, Indiërs, en de Afrikaanse gemeenschap aan het De Coninckplein…

Ook de straatnamen in de buurt van het Eilandje liegen er niet om: Antwerpen heeft een rijke geschiedenis als welvarende en internationale handelsmetropool. Zo leent de Cadixstraat z’n naam aan de Spaanse havenstad Cadiz, dat in de 14de eeuw dé specerijenhaven bij uitstek was. Van hieruit vertrokken Italiaanse en Spaanse koopmannen met kostbare kruiden naar Antwerpen. De herkomst van de straatnaam Bataviastraat duidt op Batavia, de hoofdstad van Java, dat het hart vormt van de Oost-Indische kruiden- en koffiehandel.

Culinaire diversiteit

Exotische restaurants zijn dus geen modetrend, ze zijn al jaren aanwezig in Antwerpen. Door de komst van de migranten is het aantal buitenlandse restaurants afgelopen decennia steeds verder toegenomen. De culinaire diversiteit van de bruisende metropool aan de Schelde weerspiegelt zich in talrijke restaurants waar je de multiculturele smaken kunt ontdekken. Zo kun je naast stoofvlees ook Italiaanse pizza’s, Japanse sushi, Mexicaanse taco’s, Afrikaanse kebab, Chinese rijstschotels, Thaise curry’s of Spaanse tapas eten.

 

Ontdek onze top 5:

Bia Mara

Bia Mara is Keltisch voor ‘vis en schaaldieren’. En dat is precies wat je krijgt. Duurzaam gevangen vis van de dag bepaalt welke krokante fish & chips er die dag op het menu komt. De verse sauzen, handgesneden chips en eigen samengesteld zout maken het helemaal af.

 

 

Maalderijstraat 1, 2000 Antwerpen

Meer info

Bún

Bij BÚN waan je je prompt in een bruisende Vietnamese stad met authentiek streetfood barstensvol smaak. Eetkraampjes zijn een echte hype in Vietnam, waar bijna iedereen buitenshuis dineert. Van noedels en bijzondere sausjes tot springrolls, uitbaatster Hoa Truong kookt volgens haar familierecepten – en die zijn zeer gewild.

 

Sint-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen

Meer info

Nata

Authentieke Portugese handgemaakte pastéis, need we say more? Deze romige Portugese taartjes veroveren Antwerpen in sneltempo. Pastel de nata is een traditioneel Portugees gebak uit Belém bij Lissabon, gemaakt met banketbakkersroom, geflambeerd met een toefje kaneel en rietsuiker. Verslavend lekker!

 

Nationalestraat 6, 2000 Antwerpen

Otomat

Otomat verrast en is verre van your ordinary pizzeria. Je deelt er pizza’s met aparte smaak- en textuurcombinaties: het pizzadeeg wordt immers gemaakt met Duvel-gist. Probeer zeker een van de signatuurpizza’s zoals die met peer en blauwe schimmelkaas. De creatieve geesten achter het concept, die eerder al het populaire ‘Ellis Gourmet Burger’ lanceerden, vonden hun inspiratie in o.a. Brooklyn (New York) en Shoreditch (Londen).

 

Van Schoonbekeplein 11, 2000 Antwerpen

Meer info

Bar Chine

Bij Bar Chine lijkt het alsof je aan tafel beland bent bij een gezellige Chinese familie. Hier deel je allerlei kleine Aziatische gerechten en combineer je ze tot een volledige maaltijd. Noem het gerust de Chinese versie van de Spaanse tapasbar of Japanse izakaya. Nip in het ongedwongen minimalistische interieur van een sake of oosters getinte cocktails. Cheers!

 

Draakplaats 3, 2000 Antwerpen

Meer info

Toen Itineraries of Taste (het online platform vol reisinspiratie van watermerk S. Pellegrino) op zoek ging naar de leukste plekjes in de stad Antwerpen, hielp Newplacestobe maar wat graag mee met die zoektocht. Meer lees je hier