OPINIE: Single dish restaurants nemen België over - NewPlacesToBe

Ontdek live de nieuwste hotspots via:


Of via onze tweewekelijkse newsletter:

OPINIE: Single dish restaurants nemen België over

Waarom Belga Queen Gent een hamburgerrestaurant wordt

Het nieuws sloeg in als een klein bommetje: de hipster hamburgerketen Manhattn’s vervangt het (vroeger) gerenommeerde restaurant Belga Queen op één van de duurste en mooiste plekken van Gent.

Burgers verkopen op de duurste plek van Gent in één van de weinige plekken aan de Graslei die echt teruggaat tot de Middeleeuwen? Faut le faire. Feit blijft, de kwaliteitszaken krijgen het moeilijker en moeilijker door de hoge personeelskost én de witte kassa. Al zal dat niet het enige probleem geweest zijn van Belga Queen. Ondergetekende was er bij toen de zaak openging en geheel de Arteveldestad stond op zijn kop. Sterarchitecten, sterchefs en nog meer bubbels en sigaren zorgden dat het maanden wachten was op een tafel. Maar tijden veranderen.

A-locatie

Gourmet hamburgers blijven – tot ieders verbazing – verkopen als zoete broodjes. Zo goed zelfs dat het voor een keten als Manhattn’s na twee zaken in Brussel en eentje in Antwerpen mogelijk maakt om één van de meest historische plekken met zicht op het Gentse water te betalen. We juichen het enkel toe voor alle duidelijkheid. Tourist traps al genoeg op de graslei.

Het succes? Single dish restaurants zoals Manhattn’s zijn duidelijk: een eetplek die één gerecht centraal zet en dat (meestal) top doet. De Belgische consument is er na de inwoners van steden als NY en London ook gek van. Denken we in Gent aan Otomat, Balls & Glory, Ellis Gourmet Burger en binnenkort Frites Atelier van Sergio Herman.

Single dish success

Deze single dish restaurants zitten in tegenstelling tot de ‘duurdere etablissementen’ in de week wel vaak vol en verkopen tijdens drukke weekenden meermaals hun tafels. Meer omzet en een generiek product zorgt voor hogere winstmarges met minder personeel, wat dan weer zorgt voor centen voor A-locaties. Die op hun beurt weer meer volk aantrekken. Een slechte evolutie? Zeker niet. We gaan met z’n allen meer en graag uiteten, dus betaalbaarheid en coolness zijn nodig.

Nu hopen dat Manhattn’s de glazen toiletdeuren van Belga Queen behoudt: wie er eens geweest is zag misschien ooit iemand in volle glorie op de troon zitten, tot hilariteit van de bezoekers. Het glas werd immers pas transparant als je de deur op slot deed – anders was het dus een echte ‘hamburgershow’.

Tekst: OB
Foto Belga Queen © hemis.fr

OPINIE: Single dish restaurants nemen België over