Javascript is required to run this app.
Artikel

Hongaarse wijn door Gentse ondernemers

kinggeorge — 19 september 2024

De Gentse ondernemers Alain en Valérie Bostoen-Bourdeau hebben hun passie voor wijn tot leven gebracht met de lancering van Artor Winery in Hongarije.

Hoewel het land nog niet wereldwijd bekendstaat als wijnproducent, zagen zij juist hierin een bijzondere kans. Wat hen naar Hongarije trok, was de zorgvuldige omgang met het terroir en een unieke, historisch rijke benadering van wijnbouw. Het benutten van die kennis heeft geleid tot de creatie van twee uitzonderlijke wijnen die het beste van de Hongaarse traditie en innovatie weerspiegelen. Valerie Bostoen: “Artor en Alter zijn wijnen zoals wij die graag drinken; fruitig maar toch boeiend, met body maar toch verfijnd. Uiteindelijk komt het steeds op hetzelfde neer: werd de wijn met plezier gedronken? Was de avond geslaagd? Dan is voor ons de missie volbracht.”

Samen met hun vennoot en wijnmaker Peter Somodí hebben Alain en Valérie een prachtig wijndomein gekozen in Villány, de meest zuidelijke en alomgeprezen wijnstreek van Hongarije, ook vaak geroemd als het ‘Bordeaux van Hongarije’. Het wijngoed bestaat uit 4,5 hectare grond, verdeeld over drie wijngaarden. Hier produceert Artor jaarlijks maar liefst zo’n 13.000 flessen wijn, die 16 maanden rijpen in eikenhouten vaten voor optimale smaakontwikkeling.

De eerste vintage onder hun label, de jaargang 2019, werd in 2022 gelanceerd en markeerde het begin van hun missie om met Artor een nieuwe standaard voor Hongaarse wijnen te zetten. De wijnmaker, István Ipacs Szabó, een meester in zijn vak met meer dan 20 jaar ervaring, leidt het productieproces. Samen vormen zij de drijvende kracht achter die vernieuwende generatie Hongaarse wijnen.

Artor: Een verfijnde blend van 60% Merlot, 20% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon.
Alter by Artor: Een harmonieuze combinatie van Cabernet Franc en Syrah.

Restaurants waar je Artor kan bestellen:
Yalo Hotel & Restaurant in Gent, De Pecheur in Sint-Martens Latem, De Warande in Brussel, Halifax in Deinze, Horsele in Gent, Pillows in Gent en Door73 in Gent
Aankopen bij wijnhandelaars:
Cave Saint Amand in Gent, Wijnen De Clerck in Kortrijk en Q Wine in Oudenburg.

Alter by Artor. 2020 | Hongarije, Villány 75cl. € 14,98.
Artor, Villány. 2019 | Hongarije, Villány 75cl.
€ 24,95.

Weet je alles graag als eerste?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Latest News

Blijf je graag op de hoogte?

Tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op onze socials

Facebook NewPlacesToBe
Instagram NewPlacesToBe
TikTok NewPlacesToBe